dinsdag 28 mei 2013

TIJDELIJKE OPSTOOT KANDIDAAT VASTGOEDVERKOPERS

ONZEKERHEID NEEMT TOE


De Particuliere Vastgoedsentiment (PVS)-index, of de mate waarin de particuliere vastgoedverkopers naar de markt gaan, toont een verbetering en klimt naar 1,25 (tegenover 1,01 in april). Het aantal verkopers dat hun initiële verkoopprijs naar beneden herziet, stijgt echter eveneens en komt uit op 29 % (tegenover 20 % in april). Dit wijst erop dat het vertrouwen van de huidige verkopers duidelijk een knauw krijgt. Gewoonlijk is er in het 2de kwartaal, en zeker naar het einde toe, een stijging van het aantal vastgoedtransacties. Maar met 29 % van de huidige woningverkopers die hun prijs naar beneden bijsturen, gaat er echter heel wat onzekerheid schuil in de particuliere vastgoedmarkt.

De trendvoorspellende Particuliere Vastgoedsentimentindex (PVS) van de lagekostenmakelaar Directmakelaar.be geeft de nieuwe verkoopintenties weer van de Vlaamse particuliere verkopers uit het middensegment van woningen. Eveneens wordt het aantal prijswijzigingen opgevolgd die deze particuliere verkopers aanbrengen in hun vastgoedaanbiedingen. De evolutie van het totale aanbod van de particuliere verkopers en hun spontane prijswijzigingen in de loop van deze periode geven de toekomstige markttendens weer.

De de onzekerheid bij de particuliere vastgoedverkoper mag geenszins verbazen.

De kopers en verkopers worden dagelijks geconfronteerd met onheilstijdingen omtrent de negatieve sociaaleconomische context en het lage consumentenvertrouwen. Wij merken dat de vastgoedmarkt de laatste maanden in belangrijke mate gesteund wordt door “investeerders”, die in grotere mate rekening houden met de toekomstige waarde en mogelijke opbrengst van hun investering. Minder gunstige economische indicatoren hebben dan ook dadelijk een impact op deze groep. Daar waar een “traditionele” koper die zijn eerste (en wellicht enige) woning aanschaft vooral rekening houdt met de kredietmogelijkheden die hij krijgt van de bank (cfr ratio inkomen / maandelijkse afbetaling) zal de koper-investeerder immers eerder kijken naar de mogelijkheden die de vastgoedmarkt zelf biedt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

directmakelaar is een vernieuwde makelaar. Inspraak van éénieder is voor ons belangrijk.
Hoe kunnen wij dnze service verbeteren, hoe kunne wij ons als immo kantoor opnieuw uitvinden.