vrijdag 5 juli 2013

23% meer woningen te koop tegenover vorig jaar

Kopers gebruiken prijsdruk om duurdere woning te kopen

De Particuliere Vastgoedsentiment (PVS)-index, of de mate waarin de particuliere vastgoedverkopers naar de markt gaan, houdt zich kranig op 1,27 (tegenover 1,25 vorige maand). Het aantal verkopers dat hun initiële verkoopprijs naar beneden herziet, blijft evenwel haperen op een hoog niveau (27%). Dit is het gevolg van een groeiend aantal woningen dat te koop staat. De daaruitvolgende prijsdruk leidt niet tot een lagere gemiddelde prijs maar tot een gemiddeld betere woning voor de koper.

De trendvoorspellende Particuliere Vastgoedsentimentindex (PVS) van de lagekostenmakelaar Directmakelaar.be geeft de nieuwe verkoopintenties weer van de Vlaamse particuliere verkopers uit het middensegment van woningen. Eveneens wordt het aantal prijswijzigingen opgevolgd die deze particuliere verkopers aanbrengen in hun vastgoedaanbiedingen. De evolutie van het totale aanbod van de particuliere verkopers en hun spontane prijswijzigingen in de loop van deze periode geven de toekomstige markttendens weer.

Het aanbod aan te koop staande woningen in Vlaanderen is nog nooit hoger geweest dan vandaag. Onze onderliggende cijfers duiden aan dat er vandaag 23% meer woningen te koop staan dan vorig jaar en 35% maar dan in juni 2010.

De notarisbarometer toont dat het aantal verkooptransacties sedert juli 2010 maar gemiddeld zeer zwak toeneemt (de index schommelt tussen 101 en 107 met gemiddelde van 102). Een logisch conclusie hiervan is dat heel wat woningen niet vlot verkocht worden, wat dan meteen verklaart waarom het cijfer van eigenaars die hun initiële vraagprijs naar beneden dienen te herzien zo hoog ligt.

Dit leidt niet tot een daling van de gemiddelde prijs omdat de koper ervoor opteert om bij een gelijkblijvend aankoopbudget – of zelfde loon – een mooiere, grotere of beter gelegen woning te kopen. De prijsdaling weerspiegelt zich dus niet in een daling van de gemiddelde prijs maar in een hogere kwaliteit van woning.

De resultaten van de PVS-index zijn te raadplegen op www.directmakelaar.be

Voor meer informatie kan u terecht bij Hans Loose van Directmakelaar.be op het nummer 0474/482 498

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

directmakelaar is een vernieuwde makelaar. Inspraak van éénieder is voor ons belangrijk.
Hoe kunnen wij dnze service verbeteren, hoe kunne wij ons als immo kantoor opnieuw uitvinden.