maandag 14 februari 2011

VERKOPERS KIEZEN STEEDS MEER VOOR NIEUWE “LESS IS MORE” TREND

28% VAN DE VASTGOEDVERKOPERS VERLAGEN STARTPRIJS
Uit de nieuwe cijfers van de Particuliere Vastgoedsentiment (PVS)-index blijkt dat de klassieke eindejaarscorrectie nog niet verteerd is. 28% van de vastgoedverkopers verlagen hun initiële verkoopprijs en lanceren daarmee de trend om met een iets lagere prijs een groter aantal mogelijke kopers te bereiken.
De trendvoorspellende Particuliere Vastgoedsentimentindex (PVS) van de lagekostenmakelaar Directmakelaar.be geeft de nieuwe verkoopintenties weer van de particuliere verkopers uit het middensegment van woningen. Eveneens wordt het aantal prijswijzigingen opgevolgd dat deze particuliere verkopers aanbrengen in hun vastgoedaanbiedingen. De evolutie van het totale aanbod van de particuliere verkopers en hun spontane prijswijzigingen in de loop van deze periode geven de toekomstige markttendens weer.
2011 start trager dan 2010
De PVS-index van Directmakelaar.be steeg na de mindere prestatie van december 2010 terug van 0,77 naar 0,85 maar het aantal vraagprijscorrecties bleef met 28% boven de belangrijke drempel van 25% bleef hangen. De klassieke eindejaarscorrectie is daarmee duidelijk nog niet verteerd. Begin 2010 was de reactie met een stijging van 0,51 naar 0,91 veel sterker. Het aantal prijscorrecties bedroeg toen 25 %. Uit het verleden weten we dat indien meer dan 25% van de verkopers hun initiële vraagprijs lager plaatsen dit wijst op een aarzelend aanbod, en dat de verkopers veronderstellen dat ze hun eerder gehoopte vraagprijs niet zullen kunnen halen.
Verkopers lanceren nieuwe trend “less is more”
Bij een vergelijking van de initiële vraagprijs bij de verkopers die hun vraagprijs corrigeerden, valt het op dat de laatste maanden de initiële vraagprijs met enkele procenten (gemiddeld 6.5 % tussen oktober en december 2010-zie tabel) daalde. Het is duidelijk dat de verkoper vandaag start met een meer realistische vraagprijs in de betrachting meer en betere kopers aan te trekken en daardoor sneller te verkopen zonder nadien nog veel extra korting te moeten geven. Zo start de wijze verkoper met een lagere prijs, om op het einde meer binnen te halen. Het lijkt ons dan ook niet tegenstrijdig dat de gemiddelde initiële vraagprijs daalt en de uiteindelijk gemiddelde opbrengst van de huizen met een slordige 4 % stijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

directmakelaar is een vernieuwde makelaar. Inspraak van éénieder is voor ons belangrijk.
Hoe kunnen wij dnze service verbeteren, hoe kunne wij ons als immo kantoor opnieuw uitvinden.