donderdag 9 september 2010

Antwerpse huizenmarkt leidt Vlaams herstel !

Slechts 9.500 euro prijsdaling tegenover 18.000 euro elders in Vlaanderen PVS index toont einde van de zomercorrectie
De PVS index september bereikte terug de 0.99 punten. In juni voorspelde de forse daling van de index reeds de aarzelende markt voor juli en augustus. De recentste cijfers van de notarisbarometer (juli/augustus) bevestigden deze voorspelling. De terug stijgende PVS index van september illustreert dat de ernstige zomerinzinking wellicht eerder als een correctie dient gelezen te worden op de snelle prijsstijgingen van mei en voornamelijk juni. De markt zoekt duidelijk nog naar een evenwicht. Een te snelle verhoging in vraagprijs wordt dadelijk (en hier nog versterkt door de vakantie periode die steeds een kalmere markt meebrengt) afgestraft met een aanbod/prijscorrectie.
Antwerpen leidt Vlaams vastgoedherstel
Uit de cijfers leren wij dat het de Antwerpse huizenmarkt is die de leiding neemt van het herstel. Waar in Vlaanderen 1/5de van de eigenaars hun initiële vraagprijs verminderden met 5,57 %(of gemiddeld 17.974 euro) zien wij dat in de provincie Antwerpen de verkopers hun prijs slechts met 3,19% (of gemiddeld 9.583 euro) corrigeerden. Dit wijst op een groeiend vertrouwen met de Antwerpse markt die het sterkste reageert”.
Aarzelende kopers lopen risico
Door de onzekere arbeidsmarkt stelden vele kopers (vooral in de prijsklasse 250.000 à 350.000 euro) hun zoektocht naar een passende woning uit. Wanneer de gunstige markttendens zich verder blijft zetten en versterkt wordt door een aanhoudende lage inflatie en goedkope leningen (lage rente), is een snellere prijsstijging van de huizen te verwachten. Wie te lang aarzelt, loopt daarmee het risico een hogere prijs te moeten betalen.
Vergeet ook niet dat vele dertigers door het uitstellen van hun aankoop wat spaarcenten opbouwden of zelfs wat langer in het ‘hotel mama’ bleven wonen, en daardoor gemakkelijker en vlotter een hypothecair lening zullen kunnen afsluiten. De stijging (van -7 naar –4) van de maandelijkse barometer van de Nationale Bank wijst erop dat de gezinnen terug vertrouwen krijgen in de arbeidsmarkt, de economie in het algemeen en hun spaarkracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

directmakelaar is een vernieuwde makelaar. Inspraak van éénieder is voor ons belangrijk.
Hoe kunnen wij dnze service verbeteren, hoe kunne wij ons als immo kantoor opnieuw uitvinden.