vrijdag 14 mei 2010

PVS index mei 2010 (1.00 punt) bereikt terug waarde van mei 2009 (startdatum index)

Terug meer huizen te koop, maar kopers kunnen prijzen niet betalen PVS index mei 2010 (1.00 punt) bereikt terug waarde van mei 2009 (startdatum index)
De Particuliere Vastgoedsentimentindex (PVS) van de lage kostenmakelaar Directmakelaar.be geeft de nieuwe verkoopintenties weer van de particuliere verkopers uit het middensegment van woningen. Eveneens wordt het aantal (prijs)wijzigingen opgevolgd dat deze particuliere verkopers aanbrengen in hun vastgoedaanbiedingen.
De verkopers krijgen terug vertrouwen en laten prijzen niet verder zakken …. De lichte opwaartse trend die de PVS index in april aantoonde, lijkt zich door te zetten. Voor het eerst is het totaal nieuw aanbod ‘woningen te koop’ gelijk aan het aanbod van mei 2009 (startdatum index). Ongeveer 23 % van de verkopers verlaagden hun vraagprijs, maar met slechts gemiddeld 3,17 %, weliswaar vertrekkend van een 10% lagere initiële verkoopprijs.
Dat een belegging in onroerend goed, ten gevolge van de recente correctie van aandelen en obligaties, terug als stabiel beschouwd, zorgt er immers voor dat de verkoper zijn prijs niet verder wil laten zakken.
…terwijl de kopers gedwongen blijven wachten op lagere prijs
Ondanks de huidige extreem lage rente en teruggekeerde ruime aanbod, blijven de kopers aarzelen. Dit is een gevolg van de moeilijke betaalbaarheid (*) , op zich een gevolg van onvoldoende koopkracht. De kopers hebben een verdere prijscorrectie nodig van 10 à 15 % om terug te keren naar de betaalbaarheidsindex van 2005, één der betere immo-jaren. “Vandaag is een nog lagere rente - en zelf een substantiële eigen inbreng door de koper - nodig om de aankoop van een woning tegen de huidige marktprijzen mogelijk te maken. De vrees voor een stijgende rente, inflatie of werkloosheid bij de kandidaat kopers hangt dan ook “als een zwaard van Damocles” boven de immo-markt”, aldus Hans Loose van Directmakelaar.be.
(*) zoals aangegeven door de ING-betaalbaarheidsindex

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

directmakelaar is een vernieuwde makelaar. Inspraak van éénieder is voor ons belangrijk.
Hoe kunnen wij dnze service verbeteren, hoe kunne wij ons als immo kantoor opnieuw uitvinden.