dinsdag 2 december 2014

Lage intrest compenseert ten volle de overgang van de oude naar nieuwe woonbonus.


De Particuliere Vastgoedsentiment (PVS)-index, of de mate waarin de particuliere vastgoedverkopers naar de markt gaan, stabiliseert – na de gekte in de maanden september en oktober, op 1.06. Het aantal verkopers die hun initiële vraagprijs aanpast komt op 37 % te staan.
Dit wijst erop dat de markt het einde van de woonbonus oude systeem goed zal verwerken.

De trend voorspellende Particuliere Vastgoedsentimentindex (PVS) van de lagekostenmakelaar Directmakelaar.be geeft de nieuwe verkoopintenties weer van de Vlaamse particuliere verkopers uit het middensegment van woningen. Eveneens wordt het aantal prijswijzigingen opgevolgd die deze particuliere verkopers aanbrengen in hun vastgoedaanbiedingen. De evolutie van het totale aanbod van de particuliere verkopers en hun spontane prijswijzigingen in de loop van deze periode geven de toekomstige markttendens weer.

Volgens de meest recente cijfers van Billionhomes.com daalde de vraagprijs van woonhuizen in België in oktober met 0.39% vergeleken met vorige maand, september. Een gewoon woonhuis is gemiddeld 330.451 € waard, 1.293 € goedkoper dan de gemiddelde vraagprijs in september.

De omschakeling van de oude naar de nieuwe woonbonus lijkt dus eveneens weinig invloed te hebben op de verkoopprijzen van woningen.

De nabeschouwingen over het jaar 2014, die straks zullen gemaakt worden, zullen wellicht tot de conclusie komen dat de overschakeling van oude naar nieuwe woonbonus slechts een kanttekening zal waard zijn.

De eerste 6 maanden van het jaar waren er volgens de FOD-economie 10 % minder verkopen.
De laatste 2 kwartalen zullen dit – dank aan de druk gecreëerd door het einde van de woonbonus oude stijl – grotendeels goedmaken.

De nieuwe woonbonus heeft amper invloed op de woningmarkt

Veronderstel dat een koppel een gemiddeld geprijsd woonhuis koopt, daarvoor een hypothecaire lening aangaat, er nog in slagen deze lening voor 31 december ’14 af te sluiten en de nieuwe woning te bewonen.

Dan zullen zij ten volle kunnen genieten van een belastingbesparing van 3.040 € (6.080 € x 50 %).

Zijn ze net te laat dan genieten zij slechts van de voordelen van de nieuwe woonbonus of 1.824 € (4.560 € x 40 %), of 100 €/maand minder.

Indien ons koppel er vandaag in slaagt om de hypothecaire lening af te sluiten tegen een intrest van 3.2 % i.p.v. 3.8 % (tarief gisteren) is dit nadeel reeds volledig gecompenseerd. (lening op 20 jaar van 330.000 € à 3.2 % kost 1.864 € en aan 3.8 % 1.965 €).

En 2015?
Als gevolg van de drukte gedurende het 4de kwartaal kunnen wij een lichte terugval van de transacties verwachten gedurende het 1ste kwartaal van 2015.
Voor de rest van 2015 wordt het weer zoals altijd, wat klagen en zagen en op het einde zien wij dat het goed was.
Eén voorwaarde blijft cruciaal: de rente dient laag te blijven.

Blijft het aantal gezinnen toenemen en blijft het inkomen van de gezinnen (licht) groeien dan staat de woningmarkt nog mooie tijden voor de boeg.

De resultaten van de PVS-index zijn te raadplegen op www.directmakelaar.be
 

Voor meer informatie kan u terecht bij Hans Loose van Directmakelaar.be op het nummer 0474/482 498

 

1 opmerking:

 1. Ben je in alle soorten van financiële moeilijkheden? Heeft u een lening voor nodig
  consolidatie van schulden, bouw, onroerend goed lening, herfinancieren, persoonlijke
  zakelijke doeleinden of in noodsituaties geld? Bent u een zakelijke man of
  vrouwen die van plan zijn om zijn of haar bedrijf uit te breiden, bieden wij lening van alle soorten. Indien u interesse hebt contact met ons vandaag nog via danielbryan220@gmail.com met de onderstaande informatie.

  VOLLEDIGE NAAM:
  LAND:
  LENING bedrag dat nodig is:
  LENING DUUR:
  Maandelijks Inkomen:
  Telefoonnummer:
  dank,

  De heer Bryan

  BeantwoordenVerwijderen

directmakelaar is een vernieuwde makelaar. Inspraak van éénieder is voor ons belangrijk.
Hoe kunnen wij dnze service verbeteren, hoe kunne wij ons als immo kantoor opnieuw uitvinden.