donderdag 12 januari 2012

Evolutie VASTGOED in Vlaanderen in 2012 ???

2011 eindigt alsnog sterk Evolutie rente bepalend voor 2012
De Particuliere Vastgoedsentiment (PVS)-index heeft het 4de kwartaal afgesloten op 1.04 punten bij 26 % eigenaars die hun initiële vraagprijs wijzigden, waardoor de eindspurt van het 4de kwartaal toch nog gunstig uitgevallen is. Het 3de en 4de kwartaal van 2010 en 2011 verliepen nagenoeg gelijklopend. Waar december 2010 afsloot met een kwakkelend aanbod bleef in december 2011 het aanbod op peil.
De trendvoorspellende Particuliere Vastgoedsentimentindex (PVS) van de lagekostenmakelaar Directmakelaar.be geeft de nieuwe verkoopintenties weer van de Vlaamse particuliere verkopers uit het middensegment van woningen. Eveneens wordt het aantal prijswijzigingen opgevolgd die deze particuliere verkopers aanbrengen in hun vastgoedaanbiedingen. De evolutie van het totale aanbod van de particuliere verkopers en hun spontane prijswijzigingen in de loop deze periode geven de toekomstige markttendens weer.
Algemeen zal 2011 herinnerd worden als het jaar van recessie en economische tegenspoed. Desondanks heeft de private vastgoedmarkt stand gehouden, zowel wat het aantal transacties als wat de prijs betreft. De eerste 2 kwartalen ( 57.800 transacties) toonden een achterstand van 3% qua transacties tegenover 2010. Een goed 4de kwartaal met de eindspurt in december konden dit nadien goed maken. Een herhaling van de prijsstijging van 5.8 % in 2010 zat er niet in maar met woningprijzen die 3.5 % aangroeien, en dus gelijke tred houden met de inflatie, kan men in de huidige omstandigheden toch nog spreken van een sterke prestatie.
Wat brengt 2012 ?
Op korte- en middenlange termijn zal de evolutie van de rente op de hypotheekleningen doorslaggevend zijn. Hans Loose: “Deze rente kan snel evolueren met een consensus dat deze ergens tussen de 3.5 en 5.5 % zal schommelen, om tegen einde van het jaar wellicht rond de 5 % te eindigen. Concreet betekent dit dat de maandelijkse hypotheeklast op 20 jaar per einde 2012 ongeveer 11 % hoger zal liggen dan einde 2010 (hypotheeklening op 20 jaar, intrest 3.82%). Een reëel verlies aan koopkracht dat in 2012 en wellicht nog in 2013 zal leiden tot minder druk op de prijzen. Zolang de rente op het niveau van vandaag blijft, zal dit de marktactiviteit blijven ondersteunen. De banken werken echter met (te) kleine marges. En eens ze beslissen de “crisis”kosten door te rekenen, kunnen deze historische lage rentes fors stijgen”.
De resultaten van de PVS-index zijn te raadplegen op www.directmakelaar.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

directmakelaar is een vernieuwde makelaar. Inspraak van éénieder is voor ons belangrijk.
Hoe kunnen wij dnze service verbeteren, hoe kunne wij ons als immo kantoor opnieuw uitvinden.