vrijdag 29 april 2011

VASTGOEDVERKOPERS OPTIMISTISCHER

PRIJSCORRECTIE DAALT TOT GEMIDDELD 18.497 EURO
De resultaten van de Particuliere Vastgoedsentiment (PVS)-index april 2011 (1.13) duiden aan dat de vastgoedverkopen eindelijk de winterdip voorbij zijn. Gedurende de laatste weken blijven de vraagprijswijzigingen t.o.v. de initiële vraagprijs onder de 25 %. Bovendien bevindt deze gemiddelde prijscorrectie zich met 5,52% op een zeer laag niveau in vergelijking met de 7,32% van april vorig jaar.
De lente is nog pril, maar de verkopers blijken er terug in te geloven.
De vorige pvs-indexresultaten deden vrezen dat de marktherneming na de klassieke winterterugval niet of toch moeilijk op gang kwam. De schrik voor stijgende hypotheekintresten en dus hogere leningskosten versterkte nog dit sentiment.
Na even aarzelen blijken de eigenaars-verkopers toch, zij het wat aarzelend, de weg naar de immo markt terug te vinden. Gedurende de laatste weken bemerken wij eveneens dat het aantal verkopers die hun initiële vraag prijs naar beneden corrigeerden onder of maximaal op de symbolische grens van 25 % blijven en dit met een gemiddelde prijscorrectie van ‘amper’ 5,52% ( gemiddeld 18.497 euro) tegenover 7,32% vorig jaar .
Eén zwaluw maakt de lente niet, maar als deze tendens zich doorzet, lijkt het 2de kwartaal 2011 alvast positief te starten. De cijfers van de gerealiseerde verkopen (FOD economie ADSEI) melden een gemiddelde prijsstijging voor huizen met 5 %. Dit stelt gerust, alhoewel bij deze vergelijking er best rekening mee gehouden wordt dat het vergelijkingsjaar 2009 niet goed was. De cijfers van de reëel ontvangen registratierechten door de overheid was op het einde van 2010 wel voor de eerste maal hoger (4,6%) dan op het einde van 2007, het laatste recordjaar voor de crisis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

directmakelaar is een vernieuwde makelaar. Inspraak van éénieder is voor ons belangrijk.
Hoe kunnen wij dnze service verbeteren, hoe kunne wij ons als immo kantoor opnieuw uitvinden.